Duurzaam

WIJ DRUKKEN EN PRINTEN ENERGIENEUTRAAL

De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door onze zonnepanelen.

De drukkerij en het kantoor worden verwarmd door een warmtepomp en heatpipes.

Zonnepanelen

We hebben inmiddels 54 zonnepanelen op diverse daken liggen.

Warmtepomp

Het kantoor en de drukkerij zijn voorzien van een CV installatie met radiatoren, deze krijgen een warmte uit een groot voorraadvat. Het water in het voorraadvat wordt op temperatuur gehouden door een warmtepomp.

Heatpipes

Bij zonnig weer warmen de heatpipes  het water op in het voorraadvat van de CV.


Stroom

De zonnepanelen zorgen er voor dat er voldoende stroom wordt opgewekt.

Verwarmen

Ik heb geen gasaansluiting meer. Er zijn heatpipes geplaatst er is een warmtepomp met een aardaccu en energieveld aangelegd. De aardaccu en het energieveld moeten er voor zorgen dat de warmtepomp een zo gunstig mogelijke temperatuur krijgt om het water in de radiatoren op te warmen als het koud is. 

LED verlichting
De drukkerij en het kantoor worden verlicht met LED verlichting.

Vervoer
Ik rijd in een Renault ZOE. Deze 100% elektrische auto wordt geladen door stroom die wordt opgewekt door onze eigen zonnepanelen.

Printer
Inmiddels heb ik een printer gekocht die 70% minder stroom verbruikt dan een laserprinter. Op deze manier probeer ik te besparen op het stroomverbruik en hier zoveel mogelijk op de printen, maar nog niet alles kan hier op worden afgedrukt, maar dit is al weer een mooie stap.

Duurzame bank
Voor het betalingsverkeer heb ik bewust gekozen voor de Triodos bank.

Afvalscheiding
Alle afval wordt gescheiden. Dat geldt voor plastic en papier, maar ook voor toners en vervangen onderdelen van de printers. De inktresten en poetsdoeken worden opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf in afvalverwerking

Gecertificeerd papier
Vrijwel alle papier wat ik gebruik is FSC-gecertificeerd en wordt er ook 100% gerecycled papier gebruikt.

Restanten inkt
Bij het aanmaken van PMS inkten blijven er vaak restjes over, we bewaren over het algemeen de inkt in plastic bakjes. Mocht het zo zijn dat we dezelfde kleur weer nodig hebben, dan maak ik eerst de oude inkt op.

Bewuste oplage
Bestelling op maat, mocht er dan toch een aanpassing nodig zijn, dan kunnen we het aanpassen en weer nieuwe printen zonder dat er teveel weg wordt gegooid.

WEN (Wijnjewoude Energie Neutraal)
Ik ben lid van WEN.